NaMajorce.pl

Potrawy na Majorce, których musisz spróbować – tradycyjne przepisy na dania majorkańskie.


Pogoda na Majorce

Potrawy na Majorce.

Potrawy na Majorce, których warto spróbować to temat tego postu. Jako, że jestem Polką mieszkającą na Majorce, to nie będę udawać, że wiem jak gotować majorkańskie dania. Z tego względu poprosiłam o pomoc blogerkę kulinarną, która jest Majorkanką. Udostępniła mi ona swoje przepisy na tradycyjne majorkańskie dania, potrawy na Majorce, które są częścią ich tradycji. W tym poście znajdziecie coś na słodko i na słono. Będzie dużo mięsa, w tym nawet królik. Kuchnia majorkańska na pewno Was zaskoczy.

Przyznam się szczerze, że sama nie przepadam za tak mięsnymi daniami. Jestem zwolenniczką kuchni włoskiej, za hiszpańską szczerze nie przepadam. W domu gotuję po polsku i wiadomo, przemycam czasem owoce morza, makarony i smaki z całego świata. Myślę, że robi tak każdy. Jednak wiele osób, obserwujących mojego bloga prosi mnie o przepisy na majorkańskie dania. Postanowiłam więc zadowolić Was i w ten sposób! W tej chwili uczymy się razem, bo o kuchni majorkańskiej nie mam zielonego pojęcia. Muszę jednak koniecznie dodać, że słynna paella to nie pjest majorkańskie danie, więc nie będzie jej w tym poście.

Przepisy na potrawy majorkańskie.

Jeśli jednak chcecie poznać o wiele więcej przepisów, to koniecznie wejdźcie na stronę Margi (Marga Pericas) – “blog de cocina mallorquina – maremallorca”, czyli blog o kuchni majorkańskiej. Marga ma swoją majorkańską publiczność, jednak jestem pewna, że będzie jej bardzo miło, jeśli jej dania doceni także polska publika :).
Link do bloga z przepisami tutaj: https://maremallorca.net/
Tutaj link do facebooka: https://www.facebook.com/maremallorca/
Oraz do instagrama: https://www.instagram.com/maremallorca/

Tradycyjne potrawy na Majorce, których musisz spróbować.

Lista dań nie jest oceniana przeze mnie od najgorszych do najlepszych. Kolejność jest przypadkowa. Jedyne co zrobiłam, to podzieliłam dania na zupy, potrawy mięsne oraz wypieki. Mam nadzieję, że Marga i ja pomożemy poznać wam nieco lepiej smaki kuchni majorkańskiej! I zrobimy to tak, by potrawy na Majorce nie sprawiały Wam problemu.

SOPA RELLENA DE NADAL – majorkańska zupa świąteczna.

Tutaj link do oryginalnego przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2017/12/09/sopa-rellena-de-nadal/

SKŁADNIKI:
– 0,5 kg mielonego mięsa miesznaego (wieprzowo-wołowe)
– 1 opakowanie makaronu w kształcie ślimaczej muszli
– 1 jajko
– majeranek, sól, pieprz
– 1 plasterek chleba maczanego w mleku
– opcjonalnie: starta świeża trufla lub trochę pasztetu z wątróbki kaczej lub gęsiej
– dobry i treściwy rosół (Marga robi go z kurczakiem, cielęciną z kością, szpikiem kostnym, karkówką jagnięcą, porem, marchewką, gałązką selera i solą, który gotuje około 2 godzin, przecedza i zachowuje bulion (z mięsa można zrobić krokieciki itp.))

PRZEPIS:
Zaczynamy od doprawienia mięsa do zupy, do miski wkładamy ubite jajko, odcedzony z mleka chleb, mielony majeranek, sól, pieprz i mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy, aby mięso nabrało smaku. Uzyskujemy w ten sposób farsz do makaronu. Następnie bierzemy farsz i wkładamy go do makaronu (dlatego makaron musi mieć taki kształt). Doprowadzamy zupę do wrzenia, wkładamy do zupy makaron z farszem w środku i zostawiamy na małym ogniu na 10-15 minut. Zupę podaje się na gorąco. Smacznego!

SOPES MALLORQUINES – tradycyjne danie majorkańskie.

Tutaj link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2013/11/10/sopes-mallorquines/

SKŁADNIKI:
– 1/4 bochenka chleba (bardzo cieńkie kromki chleba)
– pęczek delikatnego szczypiorku
– 1 mały kalafior
– 1 mała kapusta
– 4 karczochy
– 2 ząbki czosnku
– pęczek pietruszki
– 1 dojrzały pomidor
– garść groszku
– 100g delikatnej fasoli
– kilka różnych grzybów (wybór dowolny)
– olej, sól, pieprz, mielona słodka papryka

PRZEPIS:
Umyj i pokrój wszystkie warzywa. Do rondla wlać oliwę, podsmażyć czosnek, szczypiorek i pomidory, na złoty kolor. Dodać resztę warzyw, wymieszać, doprawić i wsypać łyżeczkę papryki, następnie zalać wodą do przykrycia się składników. Gotować około 15 minut. Następnie weź gliniany garnek, na dnie najel troszkę wywaru z wcześniej ugotowanych warzyw, następnie ułóż na nim cieniutkie kromki chleba (na Majorce jest do tego specjalny chleb, bardzo cieńki, kruchy i bez soli, jeśli takiego nie macie, użyjcie bardzo cieńkiego, ciemnego chleba) aż nasiąkną.
Gdy warzywa są ugotowane, wyjmij je i ułóż na kromkach chleba oraz posyp je odrobiną bulionu. Najlepiej zostawić to danie na noc i następnego dnia podgrzać je w piekarniku przed podaniem (naczynie gliniane). Dodatkiem do sopes mallorquines są wiśnie, oliwki lub pikle. Smacznego!

POTONS A LA MALLORQUINA (MANITAS DE CERDO A LA MALLORQUINA) – nóżki wieprzowe po majorkańsku – potrawy na Majorce.

Tutaj link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2013/06/01/potons-a-la-mallorquina-manitas-de-cerdo-a-la-mallorquina/

SKŁADNIKI:
– 8 nóżek wieprzowych, przeciętych wzdłuż na pół
– 1 cebula
– 1 pomidor
– 1/2 czerwonej papryki
– 2 marchewki
– 3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– zioła aromatyczne (koper włoski, majeranek)
– Olej, sól, pieprz, 1/2 chilli
– prażone migdały i smażony chleb na przekąskę
– ziemniaki do smażenia.

PRZEPIS:
Mięso dobrze umyć, włożyć do szybkowaru, dodać cebulę, pomidor, paprykę, marchewkę, obrany czosnek, zioła, chili, liść laurowy, skropić oliwą, solą i pieprzem, zalać wodą. Następnie gotować około godziny od kiedy zacznie wrzeć. Następnie nóżki należy wyjąć z garnka, włożyć je do glinianego garnka i zalać gotującą się wodą, wszystkie warzywa rozgnieść i wrzucić do nóżek, gotować, ciągle mieszając, aby się nie sklejały, dodać smażony chlebek i smażone ziemniaki. Podawać na gorąco. Smacznego!

CONILL AMB CEBA – CONEJO CON CEBOLLA – królik z cebulą.

Link do przepisu po hiszpańsku znajdziecie tutaj: https://maremallorca.net/2013/07/09/conill-amb-ceba-conejo-con-cebolla/

SKŁADNIKI:
– 1 królik pokrojony na małe kawałki
– 8 dużych cebul
– 2 pomidory ramellet (pomidory z miąższem, ramallet to odmiana majorkańskich pomidorów)
– 3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– chilli
– 1 szklanka brandy
– olej, sól i pieprz
– 1 gałązka świeżego tymianku

PRZEPIS:
Mięso przyprawić, a następnie zarumienić je na patelni. Następnie je wyjąć i odstawić, przy czym zostawić olej. Pokroić cebulę w paski, posiekać pomidora. Do dużego glinianego garnka wlać olej, na którym przyrumieniliśmy mięso, dodać czosnek, pomidory, liść laurowy, chili i na koniec cebulę, zarumieniamy wszystko na średnim ogniu. Kolejno dodaj brandy i gałązkę tymianku, a następnie mięso i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym.
Nie dodaje się wody ani bulionu, ponieważ cebula wypuszcza dużo wody.

PORCELLA ROSTIDA – LECHONA – pieczona wieprzowina.

Przepis po hiszpańsku znajdziecie tutaj: https://maremallorca.net/2020/03/24/porcella-rostida-lechona/

SKŁADNIKI:
– prosię o wadze około 6 kg
– smalec
– sól
– Pieprz
– 3 cytryny
– szklanka brandy
– ziemniaki

PRZEPIS:
Poproś rzeźnika, aby oznaczył porcje na świni, jednak aby jej nie kroił.
Dzień wcześniej prosię zamarynować. Włożyć do miski, dobrze doprawić z obu stron, wycisnąć cytryny i skropić sokiem z cytryny, posmarować smalcem, dobrze wmasowując tak, aby nasiąkło w całym mięsie. Przykryj mięso plastikową folią i wstaw do lodówki do następnego dnia.
Ziemniaki obrać i wyłożyć na patelni na bardzo małym ogniu (mają być kandyzowane).
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włóż mięso do środka, upewniając się, że skóra prosiaka jest skierowana w dół, wyjmij z piekarnika po 45 minutach i obróć mięso, w ten sposób skóra uniesie się. Przykryj papierem aluminiowym i włóż do piekarnika na kolejne 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i dobrze spryskać całą skórkę brandy, wstawić do piekarnika, podnieść temperaturę do 190 stopni i pozostawić na około 10 minut lub do czasu, gdy skóra tworzy charakterystyczne bąbelki. W tym samym czasie dodaj ziemniaki, które już kandyzowaliśmy. Mamy już przygotowane prosię. Podajemy z ziemniakami i sałatką z oliwą, octem i solą.

FRIT MALLORQUI – FRITO MALLORQUIN – tradycyjne dania i potrawy kuchni majorkańskiej.

Przepis po hiszpańsku pod tym linkiem: https://maremallorca.net/2013/02/28/frit-mallorqui-frito-mallorquin/

SKŁADNIKI:
– 1 kg smażonej wątróbki jagnięcej
– 250 gramów gotowanej krwi
– 1 kg ziemniaków
– 2 czerwone papryki
– 2 pęczki szczypiorku
– 250 gr fasoli
– świeży koper włoski
– 1 główka czosnku
– sól, liść laurowy i 1 chili
– oliwa z oliwek

PRZEPIS:
Drobno pokroić usmażoną wątróbkę, przyprawić, pokroić wszystkie warzywa w małe kawałeczki, a na patelnię wlać olej. Zmiażdżyć czosnek ze skórką i włożyć na patelnię, do tego podsmażyć ziemniaki, po czym je wyjąć i włożyć do glinianego garnka. W garnku usmażyć czerwoną paprykę, szczypiorek, fasolę, liść laurowy, chilli. Dobrze ugotowane posyp koprem włoskim, wyjmij, dobrze odcedź i wrzuć do glinianego garnka razem z ziemniakami, pokrój krew w kostkę i dodaj, wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Z dnia na dzień smakuje znacznie lepiej.

AGUIAT DE PILOTES – GUISO DE ALBONDIGAS – majorkański gulasz – potrawy na Majorce.

Link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2013/09/09/guiso-de-albondigas/

SKŁADNIKI:
– 0,5 kg wymieszanego mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 dojrzały pomidor
– 10 dużych grzybów
– 1 czosnek
– świeży majeranek (Moraduix)
– olej, sól i pieprz
– mąka do panierowania
– 1 jajko
– 0.5 litra bulionu mięsnego

PRZEPIS:
Mięso mielone włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, drobno zmielony czosnek, mielony majeranek i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Uformować w małe kuleczki, opanierować w mące i usmażyć. Następnie wyjąć i odsączyć na chłonnym papierze. W glinianym garnku zrobić sos z cebuli, pomidora i marchewki, dodać bulion i na końcu kawałki mięsa. Gotować na wolnym ogniu przez 0.5 godziny, po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki, a gdy będą miękkie dodać pieczarki, gotować 5 minut. Gotowe!

BERENJENAS RELLENAS – nadziewane bakłażany.

Link do przepisu po hiszpańsku: https://maremallorca.net/2013/07/13/berenjenas-rellenas/

SKŁADNIKI:
– 4 średnie bakłażany
– 1 cebula
– dojrzały pomidor
– 700 gr mieszanego mięsa mielonego
– pietruszka, sól, pieprz, mąka i bułka tarta lub krakersy
– pół szklanki mleka
– olej do smażenia

PRZEPIS:
Doprowadź osoloną wodę do wrzenia, przekrój bakłażany na pół wzdłuż, a gdy woda się zagotuje, włóż je do garnka i gotuj do miękkości. Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę i bardzo drobno pokrojonego pomidora, dodać drobno zmielone mięso i gotować z solą i pieprzem. Następnie odsączyć bakłażany i wydrożyć je łyżką, pozostałą miazgę dokładnie posiekać i dodać do sosu z mięsa, a także dodać posiekaną natkę pietruszki, dodać łyżkę mąki do związania, odrobinę mleka i dobrze wymieszać. Kolejnym krokiem jest wypełnienie bakłażanów sosem i mięsem i zapanierowanie bułką tartą. Następnie smażymy na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.

CALAMARES RELLENOS – CALAMARS FARCITS – nadziewane kalamary.

Link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2014/04/02/calamars-farcits-calamares-rellenos/

SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób):
– 4 świeże kalmary średniej wielkości
– 400 gr mielonej wołowiny
– 1 garść rodzynek, kolejna orzeszków piniowych
– kromka chleba bez skórki
– 1 szklanka mleka
– 1 cebula, 2 czosnki, 2 pory, 1 liść laurowy
– puszka pomidorów
– sól, pieprz, słodka papryka, mąka do panierowania, majeranek, olej
– 1 kieliszek białego wina
– bulion rybny
– 1 garść prażonych migdałów

PRZEPIS:
Dobrze wyczyść kalmary, usuwając płetwy i nogi. Włożyć kromkę chleba do miski i dodać mleko, zmiękczyć i pokruszyć, następnie dodać połowę rodzynek, połowę orzeszków piniowych, bardzo drobno pokrojone nogi i płetwy kalamarów, do tego dodać mięso mielone, sól, pieprz i drobno posiekany majeranek. Wymieszaj to rękami. Następnie wypełnij kalmary tym farszem, pozostawiając górę bez nadzienia, zamknij kalamary wykałaczką i nakłuj resztę kałamarnicy kolejną wykałaczką, aby nie przelewała się podczas smażenia. Opanieruj w mące i smaż trochę z każdej strony, odstawić.
Wymieszać mielone mięso z czosnkiem i prażonymi migdałami, odstawić. Następnie pokroić cebulę, 1 czosnek i bardzo mały por. Teraz wlej olej do niskiego rondla lub glinianego garnka i smaż na małym ogniu, aż wszystko dobrze się ugotuje. Dodaj resztę rodzynek i orzeszków piniowych, liść laurowy, łyżkę słodkiej papryki i pomidora. Dopraw, dodaj kalmary,
białe wino i bulion aż do pokrycia składników. Dodaj mięso mielone i gotuj na wolnym ogniu przez 25/30 minut. Podawać z ziemniakami lub białym ryżem.

SEPIA A LA MALLORQUINA – sepia (mątwa) po majorkańsku.

Link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2015/01/20/sepia-a-la-mallorquina-receta-para-la-tele/

SKŁADNIKI:
– 1 kg brudnej mątwy (bez zdejmowania skóry)
– 4 duże cebule
– 0.5 główki czosnku
– 4 soczyste pomidory
– 250 ml bulionu rybnego
– sól, pieprz, słodka papryka
– 1 liść laurowy
– chilli
– 1 szklanka brandy
– rodzynki i orzeszki pinii
– pietruszka do dekoracji

PRZEPIS:
Najpierw kroimy mątwę na małe kawałki, następnie w glinianym garnku wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pół główki czosnku, aby nadał olejowi aromat. Następnie dodajemy mątwę i zostawiamy ją na małym ogniu, aby wypuściła całą wodę. Cebulę kroimy w paski i gdy tylko zobaczymy, że nie ma już wody, wkładamy ją razem z mątwą do rondla, gotujemy dalej na małym ogniu. Następnie pomidory obieramy ze skórki i siekamy na puree, dodajemy do gulaszu, wrzucamy liść laurowy, chili, sól i pieprz. Dodać kieliszek brandy i odstawić do wyparowania całego alkoholu, dodać szczyptę słodkiej papryki, a następnie bulion rybny do pokrycia mątwy. Gotować wszystko razem około dwudziestu minut, posmakować i w razie potrzeby doprawić, na koniec dodać orzeszki piniowe i rodzynki i na około dwie minuty przed wyłączeniem ognia posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

PANADES – EMPANADAS – tradycyjny majorkański wypiek.

Link do przepisu po hiszpańsku tutaj: https://maremallorca.net/2013/03/23/panades-empanadas/

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka oliwy z oliwek i jedna szklanka smalcu
– 0,5 kg mąki
– 1 udko jagnięce, bez kości i pokrojone w drobną kostkę
– kawałek solonego boczku
– kawałek sobrasady
– 0,5 opakowania groszku (opcjonalnie)
– sól i pieprz

PRZEPIS:
Dopraw mięso i przysmaż lekko na patelni, aby je zamknąć, a potem je odstaw.
Wlej szklankę wody do miski, dodaj olej, masło i mąkę, wszystko dobrze wymieszaj i ugniataj, aż ciasto będzie gotowe.
Weź kulkę ciasta i włóż do miseczki z wysokimi ścianami, wyłóż miseczkę ciastem, wypełnij środek kawałkami mięsa, 2 lub 3 kawałkami boczku i 2 lub 3 kawałkami sobrasady, oraz jeśli chcesz dodaj groszku. Zrób kolejną kulkę ciasta i dobrze ją spłaszcz, aby przykryła miskę, zsuwając brzegi do siebie. Upewnij się, że brzegi ciasta są szczelne, dociśnij je. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż empanady, piecz je przez około 45 minut.

COCA DE PATATA CON ALBARICOQUES – tradycyjna majorkańska coca na słodko, z morelami.

Przepis w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2018/05/29/coca-de-patata-con-albaricoques/

SKŁADNIKI:
– 1 średni ziemniak
– 1 szklanka mleka
– 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
– 1 jajko
– 3 łyżki cukru
– 0,5 drożdżowej kostki (około 12 gr)
– mąka około 600 gr
– morele
– cynamon
– cukier puder

PRZEPIS:
Ziemniaka ugotować ze skórką, po ugotowaniu obrać, rozgnieść widelcem i odłożyć. Podgrzać mleko i dodać drożdże, aby dobrze się rozpuściły (mleko nie powinno być bardzo gorące). W misce ubić jajko z cukrem, dodać olej, mleko z drożdżami, ugotowany ziemniak i na końcu mąkę, dobrze wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto, uformować z niego kulkę i przykryć czystą szmatką, odstawić na około godzinę. Kroimy morele na pół i usuwamy pestkę, kładziemy je na talerzu z otworem do góry i posypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyściełamy foremkę papierem do pieczenia i wkładamy ciasto do środka upewniając się, że dobrze przykryło całą formę i jej rogi, na wierzch kładziemy morele i pozwalamy mu wyrosnąć po raz drugi.
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i jak tylko ciasto ponownie wyrośnie, wkładamy je do piekarnika. Po 5 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy ciasto aż do momentu, gdy wykałaczką sprawdzimy czy ciasto jest suche w środku. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu posypujemy całość cukrem pudrem i “a comer”! 🙂

COCA DE TRAMPÓ – COCA DE VERDURAS – coca warzywna – potrawy na Majorce.

Link do przepisu po hiszpańsku: https://maremallorca.net/2013/05/12/coca-de-trampo/

SKŁADNIKI:
– 200ml wody
– 200ml oliwy z oliwek
– szczypta soli
– 0,5 opakowania drożdży (ok. 12g)
– 500g mąki
– 3 duże pomidory
– 2 cebule
– 2 zielone papryki
– trochę oleju, soli i pieprzu

PRZEPIS:
Ciasto wyrabiamy: do miski wlewamy olej, wodę, mąkę, drożdże i sól, dobrze wymieszamy, delikatnie ugniatamy, odstawiamy na około 15 minut.
Pomidory pokrój na małe kawałki, tak samo paprykę i cebulę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy, dobrze wymieszaj.
Wyjąć blachę do pieczenia i wyłożyć ciasto, dobrze je rozciągając, odcedzić warzywa i ułożyć na wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 minut. Ostudzić.
Mamy już kokę gotową do spożycia. Smacznego!

COCA DE REQUESON – GREIXONERA DE BROSSAT – coca z twarożkiem.

Link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2013/04/08/greixonera-de-brossat-coca-de-requeson/

SKŁADNIKI:
– 0,5kg twarogu
– 6 jajek
– 6 łyżek cukru
– szczypta mielonego cynamonu
– skórki z cytryny

PRZEPIS:
W misce ubij jajka z cukrem, dodaj twarożek, dodaj skórkę z cytryny i cynamon, wszystko dobrze wymieszaj. Włóż do formy i piecz przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. I gotowe!

BUNUELOS – BUNYOLS – majorkańskie pączki.

Link do przepisu w języku hiszpańskim: https://maremallorca.net/2013/10/17/bunyols-bunuelos/

SKŁADNIKI:
– 1 kg białych batatów
– 1 duży ziemniak
– opakowanie drożdży (25g)
– 250g mąki cukierniczej
– olej do smażenia

PRZEPIS:
Gotujemy bataty i ziemniaki ze skórką, gdy będą miękkie obieramy i ugniatamy na miękką masę.
Włożyć bataty i ziemniaki do miski, dodajemy drożdże, mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Zostawiamy na pół godziny.
Na dużą patelnię lejemy dużą ilość oleju, gdy jest rozgrzany, moczymy dłoń w wodzie z odrobiną soli (którą będziemy mieć w misce) i bierzemy kulki ciasta, przekłuwając je kciukiem i wlewając bezpośrednio na patelnię (za każdym razem trzeba zwilżyć dłoń). Pączki wyjmujemy na talerz z chłonnym papierem, aby nie były tłuste.
Podawane są zwykle ciepłe i posypane cukrem lub maczane w miodzie.
To typowe majorkańskie słodycze, które je się w przeddzień Dnia Dziewicy, czyli 21 października.

Kuchnia majorkańska potrafi zaskoczyć.

Jestem pewna, że wielu z Was nie spodziewało się, że istnieją takie potrawy na Majorce. Królik z cebulą, pączki czy empanadas. Wiem też, że wiele osób nie wie, że słynna hiszpańska paella podawana jest na Majorce tylko ze względu na turystów. Dodatkowo, jest to drogi posiłek, a to wszystko ze względu na jego sławę, ponieważ składniki same w sobie nie należą do najdroższych.

Potrawy na Majorce zdecydowanie są mięsne. Dania wegetariańskie są tutaj jedynie przekąską. Tak jak i w większości miejsc na świecie, tradycyjne dania powstają często z mąki, ziemniaków i mięsa wieprzowego. Czyli wszystkiego co było za dawnych czasów łatwo dostępne. Nieodłączną częścią kuchni majorkańskiej jest oliwa z oliwek, wieprzowina i pomidory.

Postanowiłam, że w poście nie podam standardowych przepisów na pa amb oli itp.. Mam nadzieję, że w tym poście dowiedzieliście się czegoś nowego i na waszych wakacjach na wyspie będziecie wiedzieli jakie potrawy na Majorce wybrać. A dla urozmaicenia, zostawiam Was z linkami do kilku innych dań z wyspiarskiej, tradycyjnej kuchni.

Potrawy na Majorce, których musisz jeszcze spróbować:

Arroz seco con sepia y gambas, czyli coś a la paella: https://maremallorca.net/2020/05/23/arroz-seco-con-sepia-y-gambas-arros-sec-amb-sipi-i-gambes/
Arroz brut: https://maremallorca.net/2013/02/23/arroz-brut/
Tumbet mallorquin: https://maremallorca.net/2013/03/15/tumbet-mallorquin/

Co mogłoby Cię jeszcze zainteresować?

Zapraszam do zapoznania się z moimi artykułami, które podzielone są na moim blogu na kategorie. Dwoma głównymi kategoriami są: miejscówki oraz majorkowe poradniki. Na moim blogu znajduje się także interaktywna mapka, z oznaczonymi miejscami, które odwiedziłam. Możecie łatwo zobaczyć co zobaczyć w okolicy, w którą się wybieracie!
W kategorii “miejscówki” znajdziecie wszystkie miejsca, które odwiedziłam i opisałam na blogu:
https://namajorce.pl/baleary/majorka/majorka-miejsca-do-zwiedzania/
A w kategorii “majorkowe poradniki” znajdziecie wszystkie informacje, jakie powinniście wiedzieć wybierając się na Majorkę na wakacje lub zanim tu zamieszkacie:
https://namajorce.pl/baleary/majorka/poradniki-o-majorce/

Social media.

Jeśli szukasz pomocy przy planowaniu swojego pobytu na Majorce i nie wiesz od czego zacząć- napisz do mnie. Chętnie pomogę zaplanować Twoje wakacje na Majorce. Stworzę dla Ciebie indywidualny plan zwiedzania. Pomogę wybrać miejsce, w które najlepiej się dla Ciebie wybrać. Do wszystkiego podchodzę całkiem indywidualnie. Bo przecież każdy na wakacjach ma inne wymagania. Szczegóły tutaj: https://www.instagram.com/namajorce.pl
Zapisując się do newslettera na blogu, otrzymasz możliwość czytania opublikowanych postów jako pierwszy! Regularnie dodaję nowe miejsca na Majorce i dzielę się z Wami tą piękną wyspą. Dzięki newsletterowi, nie musisz nawet wchodzić na bloga, bo cały post pojawi się w e-mailu!

Facebook i instagram.

Obserwując mnie na Facebook’u zyskujesz dostęp do postów, których nie ma ani na blogu ani na instagramie. To właśnie na Facebook’u zaczęła się moja przygoda z blogowaniem. To tam wszystko nabrało nowego znaczenia. Na Facebook’u mam także naprawdę świetną publiczność! Zapraszam do obserwowania!
Obserwując mnie na Instagram’ie zyskujesz najwięcej. To tam codziennie dodaję relacje z Majorki. Znajdziesz tam zapisane relacje ze WSZYSTKICH miejsc w jakich byłam na Majorce (i nie tylko). To tam znajdziesz zdjęcia z Majorki w jednym miejscu. Dzielę się tam również moimi przemyśleniami i opisem życia na Majorce.
Facebook: https://www.facebook.com/namajorcepl
Instagram: https://www.instagram.com/namajorce.pl

Exit mobile version